torstai 7. kesäkuuta 2012

Vaulting, voltige, vikellys

Aattelin tehä teille tällasen tietopaketin vikellyksestä ns. erikoispostauksen muodossa. Hirveen moni ei varmaan tiedä lajista sen kummemmin joten aattelin että tää vois olla tarpeen :). Tästä tulee nyt tällainen "erikoispostaussarja". Tämä on ensimmäinen ja tässä kerron nyt perusliikkeet. Eli:
1.Perusliikkeet
2.Kilpaileminen ja vapaaohjelmat
3.Juoksuttaja,hevonen, treenaaminen ja varusteet
4.Vikellys Suomessa, minä vikeltäjänä ja meidän joukkue.

          Mitä vikellys on?
Yksin kertaisesti sanottuna vikellys on voimistelua liikkuvan hevosen selässä. Lajiin kuulu olennaisesti esiintyminen ja tanssinomaisuus. Kilpailuissa esitetään seitsemän perusliikettä ja vapaamuotoinen kür (=vapaaohjelma). Kilpailuissa hevosen kiertosuunta on vasemmalle.

          Perusliikkeet
Perusliikkeet jaetaan kilpailuissa 1.- ja 2.blogiin. Molemmat blogit alkavat selkäänhypyllä. 1.blogi: perusistunta, lippu ja mylly. 2.blogi: seisonta, sakset ja lankku. Ne vaativat vikeltäjältä voimaa, notkeutta ja tasapainoa.


Selkäänhyppy:
Selkäänhypyssä tavoitteena on saada jalka mahdollisimman ylös ja päästä käsinseisontaan. Vasemman jalan tulisi osoittaa suoraan kohti maata. Ennen selkäänhyppyä otetaan pieni välipomppu, josta saa vauhtia. En nyt löytänyt tähän sellaista hyvää ja selventävää kuvaa.

1.blogi
Perusistunta:
Perusistunnassa vikeltäjän hartioiden, polvien ja nilkkojen tulisi olla samassa linjassa. Selän tulisi olla suorassa, ei notkolla. Kädet ovat levitettyinä sivulle niin, että sormet ovat silmien korkeudella.         -->

Lippu:
Lippussa eli polvivaa'assa vikeltääjän jalan ja käden tulee olla samassa linjassa. Tässä liikkeessä ihannoidaan nykyisin asentoa, jossa käsi jalka ja selkä muodostavat kaaren. Ennen suosittiin suoraa selkää. Käden ja tukevan jala tulee olla n.90 asteen kulmassa. Lipussa nostetaan sisäkäsi ja ulkojalka ja ne tulisi nostaa samaan aikaan. Vikeltäjän käden ja jalan tulisi olla jäntevästi ojennettuna ja katseen suunnattuna eteenpäin.





Mylly:
Kaikki tietää ns maailmanympärimatkan? Mylly on ikään kuin sellainen. Vikeltäjä siis kiertää 360 astetta kierroksen hevosen selässä. Jokainen nosto kestää neljä askelta ja jalan tulisi nousta mahdollisimman korkealle jäntevästi ojennettuna. Tukijalka pysyy suorana ja kiinni hevosessa. Ensimmäinen blogi päättyy myllyyn ja alastulo tulee tehdä samaan liikerataan nostojen kanssa. (Alastulossa jalka nostetaan kahvojen yli ja liutaan pehmeästi maahan).-->









2.blogi
Seisonta:
Seisonnassa vikeltäjä seisoo hevosen selässä ryhdikkäänä ja polvet joustavat hevosen askeleen tahtiin. Kädet on ojennettu suoriksi sivuille ja sormet ovat silmien korkeudella kuten perusistunnassakin. Selkä on tässäkin suorana ja katse eteenpäin.
<--



Saksia ja lankkua on hieman vaikea selittää tälleen mutta yritän kuiteski :D.

Sakset:
Sakset suoritetaan kahdessa osassa.
1. Istuvassa asennossa otetaan edestä jaloilla vauhtia ja heilautetaan jalkoja taakse niin, että tavoitteena olisi käsilläseisonta. Käsinseisonnassa lantiokääntyy sisään ja jalat menevät ristiin. Tästä laskeudutaan alas niin, että vikeltäjä on kääntynyt ympäri.


      ---------->










Tosta sitten käännytään istumaan takaperin.

2. Saksien toinen osa lähtee takaperin istuvasta asennosta jossa kädet ovat kiinni kahvoissa. Jälleen heilautetaan jalkoja ja otetaan vauhtia niin, että pyrkimyksenä on saada jalat mahdollisimman korkealle ilmaan.
Tästä lantiota käännetään jälleen sisään niin, että jalat menevät ristiin ja vikeltäjä laskeutuu oikenpäin istumaan.

Lankku:
Lankku lähtee jälleen oikeinpäinistuvasta asennosta ja sekin jaetaan kahteen osaan.
1.Vikeltäjä ottaa samalla lailla vauhtia kuin saksissakin. Päästyään käsinseisontaa vikeltäjä taittaa lantiostaan niin, että hän laskeutuu sivuttain istumaan sisäpuolelle.

2. Istuma-asennosta vikeltäjä ottaa vauhtia edestä ja heilauttaa vartalonsa suoran hevosen toiselle puolelle. Tässä vaiheessa tulee voimakas käsillä työntö taaksepäin niin, että liikkeestä tulee ilmava. Sitten kädet päästetään irti kahvoista ja pehmeä laskeutuminen jaloilleen maahan.


No niin tässä on kaikki vikellyksen perusliikkeet. Kuulostaako helpolta? Joo sitä noi ei ole, mutta ei kun yrittämään ;D. Tässä vielä video liikkeistä kokonaisuudessaan:


Seuraava osa tulee sitten kun jaksan sen väsäilllä ja on aikaa :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti